Archives

Despre

European Water Investigation

Despre proiect

Chestiunile ce tin de poluarea si sustenabilitatea mediului inconjurator au devenit urgente si este necesar ca intreaga Europa, si societatea in general, sa reflecteze asupra acestora. Accesul la apa curata si proaspata este una din cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea acum, cat si pe viitor. In toate regiunile europene poluarea apei – in special in industrie si in agricultura- este o problema majora care – dat fiind ca nu se opreste la granite- poate fi rezolvata doar la nivel European.

Ideea proiectului este de a sensibiliza tinerii europeni cu privire la acest fapt prin metode practice si de a-i motiva sa ia parte la activitati de protectia mediului, devenind astfel constienti de faptul ca ei insisi sunt afectati de poluarea apei din regiunea lor de rezidenta.

Pe parcursul proiectului se va realiza un robot subacvatic, de catre elevi, care sa testeze si sa monitorizeze calitatea apei din zona lor. Robotul subacvatic, cu sistemul electronic construit si programat de elevi, va fi folosit la realizarea de masuratori si sondaje in ape marine, in rauri si lacuri.

In timp ce lucreaza la acest robot, elevii vor comunica dincolo de granite si vor impartasi rezultatele obtinute.

La finalul proiectului fiecare scoala va primi un manual care sa le permita sa construiasca acest robot singuri, ccea ce va duce la imbunatatirea predarii obiectelor din categoria STEM (stiinte, tehnologii, inginerie, matematica), dar si a chestiunilor legate de ecologie.

Pana la finalul proiectului se vor obtine urmatoarele rezultate palpabile: un website, un logo, un film si un manual. Principalul rezultat insa ramane robotul subacvatic cu care se va testa calitatea apei pe loc, luand sample-uri ce vor fi analizate direct. Se va avea in vedere: temperatura, nivelul PH-ului, conductivitatea etc. Aceste date vor fi discutate in orele de biologie sau chimie.

Alegandu-si firul de apa (raul, lacul etc) si analizandu-i calitatea, elevii vor fi sensibilizati cu privire la problemele de mediu existente. Informatiile obtinute, in caz de sunt grave, vor fi inaintate autoritatilor si organizatiilor al caror domeniu de activitate este protectia mediului si calitatea apelor.

Activitatile proiectului vor fi integrate in orele de curs obisnuite. Natura proiectului va necesita lucrul la nivel interdisciplinar, atat cu obiectele din categoria STEM cat si cu departamentul de limbi straine (pentru documentare si comunicare), si cu departamentul IT (pentru design). Elevii vor dobandi si imbunatati competente si aptitudini necesare in cariera viitoare. Deoarece principalul produs este robotelul, elevii isi vor dezvolta cunostintele si abilitatile in domeniul STEM domeniile conexe, cum ar fi robotica.

Traind in era digitala este absolut necesar ca elevii si profesorii sa fie familiarizati cu mijloacele media. Comunicarea si folosirea calculatoarelor in diverse moduri le vor dezvolta competentele digitale. Prin schimburi intre elevi si profesori se vor dezvolta si competentele interculturale.

Inainte de inceperea proiectului se vor contacta partile interesate. Ex Universitatea din Ancona.

Multe din activitati se vor desfasurta in paralel astfel ca durata de 2 ani este realista. Asta va implica o permanenta comunicare si coordonare. Dar chiar daca anumite module vor intra in responsabilitatea unui singur partener, comunicarea va fi esentiala deoareceva exista o interdependenta a modulelor necesare construirii robotului.

Prin intalniri regulate, schimburi de emailuri, sau schimburi prin intermediului unui cloud (spatiu de stocare virtual) profesorii vor mentine permanent legatura si astfel vor avea oportunitatea de a-si evalua experientele oricand pe durata proiectului. Se vor face schimburi de bune-practici, se vor coordona metode si se vor comunica rezultate dupa un plan stabilit si coordonat de scoala initiatoare a proiectului.

Managementul timpului va fi o componenta importanta a activitatilor. La intrunirea de inceput (octombrie 2018 Ancona) se vor initia formulare de evaluare pentru sedinte, elevi, activitatile desfasurate, evaluari intermediare si finale. Aceste formulare vor fi concepute in echipa, de elevi si profesori.

Pe durata dezvoltarii si a testarii, pana la finalul proiectului, elevii vor fi primii care afla despre calitatea apei din regiunea lor, dar si despre calitatea apei din Europa. Astfel, elevi, profesori, publicul implicat direct sau indirect, vor constientiza probleme de mediu in general, dar  in special, probleme legate de calitatea apei.

Comunicarea cu alte scoli sau institutii implicate este vitala. Se vor dezvolta competente de comunicarte si de lucru in echipa. Mini-proiectele dezvoltate vor fi similare cu procesele de dezvoltare din cadrul unei companii.

Vor fi implicate aproximativ 100 de persoane in proiect: elevi, profesori, personal tehnic si administrativ.

Se vor mentine legaturi cu parti interesate, cum ar fi companii, universitati, organizatii locale preocupate de probleme ale mediului inconjurator.

Elevii vor realiza activitatile sub supervizarea profesorilor si a personalului tehnic. Se va colabora cu universitati, organizatii locale, institutii, impartasind informatii si discutand rezultatele obtinute.

Grup tinta de elevi trebuie sa aiba varsta intre 16-20 ani.

Fiecare partener va primi o serie de sarcini de lucru in functie de dotarile si specializarile fiecaruia. Persoana de contact din fiecare scoala implicata va avea responsabilitatea de a verifica si a se asigura ca aceste sarcini sunt executate. La fiecare sedinta de lucru aceste activitati vor fi evaluate.

Modulele implicate in proiect au in vedere construirea si conceptia fiecarei parti a robotului, dar sunt implicate si designul, realizarea de pagini web, realizarea unui film, a unui logo, a unor prezentari si a unor traduceri. Sarcinile de lucru vor fi distribuite catre cat mai multe departamente pentru a implica un numar cat mai mare de elevi si de profesori.